Om Shri Mataji

Sahaja Yoga uppkommer

Strax efter Indiens självständighet gifte sig Shri Mataji med Sir C.P. Srivatava, en mycket hängiven Indisk statstjänteman, som senare blev adlad av Englands drottning. I Indien sägs det att det är frun som ger mannen framgång - detta stämmer i högsta grad för Sir C.P. Srivastava.

Han steg i rang väldigt snabbt trots att han alltid var fullständigt ärlig. Han var anställd i premiärminister Shri Lal Badhur Shastris sekretariat under åren 1964-66. Shastri var kanske den mest rakryggade premiärministern i Indiens politiska historia. Sir C.P. blev därefter vald 16 år i rad till generalsekreterare vid FN:s internationella sjöfartsorganisation. Medan Sir C.P. gjorde internationell karriär, började Shri Mataji - efter att hon gjort sin plikt som moder och uppfostrat sina två döttrar - hänge sig åt sitt andliga arbete.

Även om hon var medveten om sitt eget andliga tillstånd så visste hon inte hur hon skulle kunna dela med sig av sin kunskap till den moderna människan. Hon var också medveten om de motgångar andra andliga personer som Jesus, Muhammed och Buddha hade haft när de talade om sanningen för människorna. När hon den 5:e Maj 1970 satt på en öde strand i Nargol (15 mil från Bombay) och sökte svar på hur hon skulle kunna närma sig människorna med sin hemlighet, fylldes hon av en gudomlig upplevelse och därmed fick hon svaret på sin fråga. Hon fann en metod med vilken hon kunde ge självupplysning åt tusentals människor på samma gång och därmed få dem att komma i kontakt med sin egen ande, som i sin tur resulterar i en inre transformation.

Sahaja (=Spontan) Yoga (=kontakt med det inre självet) hade fötts.