Energikanaler

Det subtila systemet har tre olika kanaler

De tre kanalerna representerar olika aspekter i våra liv. Den högra kanalen driver oss framåt i livet, den är gasen i systemet och ger oss kraft att göra saker. Vänsterkanalen, å andra sidan, är bromsen i systemet som får oss att stanna upp och reflektera. När vi mediterar integreras båda dessa kanaler in i mittenkanalen och vi får balans i systemet. Även varje chakra finns representerat som tre olika aspekter i de tre kanalerna, t.ex. har vi vänster Nabhi (3:e chakrat), höger Nabhi och mitten Nabhi. Dessa tre hör ihop men har olika kvalitéer.

Den vänstra kanalen

Den vänstra kanalen representerar vårt förflutna och vårt undermedvetna. Den ger uttryck för vad vi vill, våra känslor och våra minnen. Den gör oss mer empatiska och ger oss sann glädje.

Om man har för mycket energi i den vänstra kanalen kan det leda till att man blir trött, passiv och överemotionell. Man tänker mycket på att det var bättre förr och i extrema fall kan man bli helt uppgiven.

Den högra kanalen

Den högra kanalen representerar framtiden och förnuftet. Genom den tänker, handlar och planerar vi. Det är genom högerkanalen vi får vår kreativitet och också lusten av att röra på oss fysiskt.

Om man har för mycket energi i högerkanalen kan det leda till att man jobbar för mycket och hela tiden är fokuserad på framtiden. Man kan inte sluta tänka, man kan bli arrogant och trycker ner andra människor. Man blir även lätt stressad och har svårt att slappna av.

Mittenkanalen

Kundalini stiger upp i mittenkanalen. När hon väcks upp tar hon vår uppmärksamhet till mitten och ger oss därmed balans. Mittenkanalen är nuet och förutom balans står den också för “dharma” (etik). Den kontrollerar alla automatiska funktioner i vår kropp så som vår andning och att hjärtat slår. Det är genom mittenkanalen som vi har utvecklats genom evolutionen från amöba till människa.

När vi mediterar riktas vår energi till mittenkanalen, vilket gör att Kundalini kan stiga upp. Då försvinner våra tankar och vi blir helt stilla i vårt sinne.